Tuindorpharkema.nl
Home » Nieuwsbrief

Tuintips november en december

Wat zijn de tuin- en plantklussen in november en december?
Deze maand is het tijd om de vorstgevoelige gewassen weer veilig naar binnen te halen voor de overwintering. Bladverliezende gewassen kunnen nu ook gelijk wat terug geknipt worden. Een voordeel daarvan is een vollere vertakking bij de groei volgend jaar en de planten nemen minder ruimte in. Ze kunnen vrij donker overwinteren. Bladhoudende gewassen kunnen ook wat gesnoeid worden zodra ze naar binnen gaan. Zet ze daarna wel op een lichte standplaats en niet te warm. Een hogere temperatuur zorgt ervoor dat de plant weer actief wordt, terwijl we juist willen dat de planten gedurende de winterse periode in rust blijven. Dan hebben ze ook gelijk minder water nodig.

Alle bol- en knolgewassen  die bladverliezend zijn zoals Dahlia`s, Eucomis kunnen nu geheel worden afgeknipt. Mocht de kluit nog wat te nat zijn, dan is het raadzaam zoveel mogelijk natte grond te verwijderen. Eenmaal geknipt of verpot kunnen ze op een koele donkere plaats overwinteren.

Wat betreft de tuin buiten, knip de restanten van vaste planten niet af maar laat deze tot eind maart staan. Tussen deze uitgebloeide bloemstengels zal afgevallen blad blijven zitten wat zorgt voor een extra natuurlijk jasje voor de koude periodes.